13/6/08

POST-IT ciutat ocasional

Partint de la visita a l’exposició del Post it City, on el tema principal eren les ciutats ocasionals nosaltres pretenem definir un recorregut en el qual hi ha un solapament de diferents usos de la ciutat que varia en el temps.

Ciutat Vella es el nostre escenari per analitzar en dos dies diferents: Un dia laborable i un cap de setmana. El recorregut segueix els punts de venta que podem trobar creuant la ciutat en horitzontal. Trobem els Mercats amb una estructura més ferma (Sant Antoni, Santa Caterina, el Born) i realitzen les activitats en dies laborables. En contraposició els Diumenges broten, en diferents espais de la ciutat, amb una estructura efímera petits mercats de pintura, artesania, menjars artesans, antiguitats, donant resposta al fet consumista actual i vida al centre de la ciutat, en els dies que es quedaria sense ús.

A més existeix un altre tipus de mercats, més rizomàtics i efímers encara, de venda ambulant els quals es defineixen per no tenir lloc fix. Es tracten dels Top manta, les cerveses, o els repartidors de flyers entre d’altres, que poden arribar a definir la presencia d’un lloc o alguna de les cantonades més transitades del casc antic.

Recorregut:
1. Mercat de Sant Antoni
2. Rambla de Raval (Mercat Alternatiu per a joves)
3. Plaça del Pi i Plaça Josep Oriol ( Venda de Pintura i venda de productes artesans)
4. Plaça Nova. (Mercat Gòtic d’Activitats)
5. Mercat de Santa Caterina
6. Plaça Sant Agustí Vell (Fira d’Artesans)
7. Passeig del Born (Mercat del Born)

El concepto de post-it city designa distintas ocupaciones temporales del espacio público, ya sean de carácter comercial, lúdico, sexual o de cualquier otra índole, con la característica común de apenas dejar rastro y de autogestionar sus apariciones y desapariciones.

Los fenómenos post-it city ponen de relieve la realidad del territorio urbano como el lugar donde, de forma legítima, se solapan distintos usos y situaciones, en oposición a las crecientes presiones para homogeneizar el espacio público. Frente a los ideales de la ciudad como lugar de consenso y consumo, las ocupaciones temporales del espacio rescatan el valor de uso, desvelan distintas necesidades y carencias que afectan a determinados colectivos, e incluso potencian la creatividad y el imaginario subjetivo.

Tras la realidad post-it city, la ciudad reaparece como territorio atravesado por múltiples dinámicas y procesos, pero también por numerosos sujetos de genuina dimensión política gracias a su lícita acción intrusa, parasitaria y de reciclaje como estrategias de supervivencia y de imaginación.



Following the visit to the exhibition Post it City, where the occasional cities were the main subject we intend to describe an itinerary in which there is an overlap of different uses of the city that varies in the time.

Ciutat Vella is our stage to analyze in two different days: A week day and a weekend. The itinerary follows the sale points that we can find crossing the city. We find the Markets with a steadier structure (Sant Antoni, Santa Caterina, El Born) that carry out the activities in working days. In contrast Sundays they sprout, in different spaces of the city, with an ephemeral structure, small markets of painting, craftsmanship, home-made foods, antiques, answer to consumerist fact in the centre of the city, in the days that it would stay without movement.

Moreover there is another type of markets, more rhizomatous and ephemeral still, of mobile sale that they manifest not to take place fixed. Those are the Top Manta, the beers, or the distributors of flyers among other, that they can manage to create o modify a place or a busy corner of the city.

Itrinerary:
1. Mercat de Sant Antoni
2. Rambla de Raval (Mercat Alternatiu per a joves)
3. Plaça del Pi i Plaça Josep Oriol ( Venda de Pintura i venda de productes artesans)
4. Plaça Nova. (Mercat Gòtic d’Activitats)
5. Mercat de Santa Caterina
6. Plaça Sant Agustí Vell (Fira d’Artesans)
7. Passeig del Born (Mercat del Born)



Carmen Torres
Maria Ibañez
Roser Calafell










BARCELONA, UNA RUTA DE NOVEL.LA.

Sembla que actualment Barcelona està més de moda que mai en el terreny literari, només cal mirar alguns dels llibres més venuts en els últims Sant Jordi (“L’ombra del vent”, “L’esglèsia del mar”, “La clau Gaudí”, …) per adonar-se’n.

Però
això no és només un fet actual, sinó que la voluntat dels escriptors de situar les seves trames a la capital la trobem en novel.les molt anteriors; des que Barcelona és la única ciutat mencionada a El Quijote de Cervantes, a part de El Toboso, ha estat escenari de moltes altres novel.les: “Homenatge a Catalunya” (George Orwell), totes les novel.les de Carvalho de Vázquez Montalbán, obres de Terenci Moix (inspirades en la seva infància al Barri Xino), Mercè Rodoreda (amb una aproximació sobretot del barri de Gràcia), “La ciudad de los prodigios” (Eduardo Mendoza), ...

Moltes d’aquestes novel.les són un bon pretext per apropar-nos a Barcelona amb una altra mirada, de a partir de la ficció literària coneixer el seu passat i l’actualitat.




El vídeo que proposem mostra un recorregut per les diferents zones “literàries” de la nostra ciutat. Per realitzar-lo ens hem basat en una sèrie de textos que adjuntarem a continuació malgrat que el vídeo no els inclogui tots. La música que acompanya les diferents zones tindrà un ritme segons el caràcter que tinguin.

Sara Prat _ Anna Reixach

10/6/08

finestres i mobiliari urbà a l'eixample





















Virginia Albert _ Helena Ariza _ Anna Profitós

9/6/08

Una Mina tardía

Caminar en compañía de alguien que conoce el barrio más a fondo que nosotros debería ayudar a aclarar las cosas.
Y es que, aun cuando dicen que La Mina tiene un índice delictivo similar al de Las Ramblas, sigue sin ser fácil planear una excursión cualquier jueves por la tarde. Me pregunto el motivo.
Hasta qué punto en la situación actual del barrio (sin duda mejor que décadas pasadas) han influido sus habitantes y el uso que éstos hacen del espacio exterior que rodea sus viviendas, propiedad de un ayuntamiento; en qué medida tal decisión como es el traslado de una comunidad de chabolas a unos cercanos y nuevos megabloques _¡siguen cubriéndose de chapa!_ por parte de una administración merece un planteamiento inicial menos optimístico-positivo que admita un mayor grado de complejidad; qué grado de desconocimiento en torno al tema poseemos; si los esfuerzos para “amoldar” al grupo por parte del nuevo y alegre Consorcio-Multi-Administrativo son efectivos en tanto agente social, o, en cambio, si su objetivo _¡hacer creer a los “mineros” que son habitantes de primera!_ es totalmente irrelevante para la comunidad en cuestión, un colectivo que se rige al margen de nuestras leyes, por más que continuamente pretendamos incluirles.
Algo no va bien cuando dos criaturas de La Mina juegan apuntando a un grupo de universitarios como si tuvieran una pistola en la mano, amenazándoles de muerte.

8/6/08

La Sagrera


Es una area en el este de Barcelona. Antes vine a el sitio no habia entendido su tamaño.Como una hendidura dividen las carriles el distrito en dos partes. La hendidura es desierto y en algunos sitios lleno con maleza.A pesar de los puentes que conectan los dos lados puede sentir el división evidente. Desde unos de los puentes hay una escalera a el carril pero en el fin de la escalera solo hay maleza y no puede continuar.Estan pala mecánicas y otras máquinas colocado en el sitio como un signo que algo esta pasando.Me parece que la area sea muy interesante. Tiene un gran potencial y es un desafío desarrollar un sitio desde algo que divide a algo que conecta.