5/5/08

Eixample







Toponímies

Pagès, Passatge de
Jaume Martí i Gausachs (Gràcia, Barcelona 1801 - 1879) i el seu fill, Jacint Martí i Hortal (Barcelona 1836 - 1916) foren propietaris dels terrenys de l'indret on s'obrí el passatge.

Passatge de Tasso
Obert en terrenys de Lluís Tasso i Gonyalons (Maó, Menorca 1817 - Barcelona 1880). Tipògraf i editor. Matilde de Gayolà i de Delàs establí en emfiteusi el terreny on s'obrí el passatge el 1871.

Passatge de Bocabella
Josep M. Bocabella i Verdaguer (Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental 1815 - Barcelona 1892). Llibreter. Impulsà la iniciació del temple de la Sagrada Família. Fundà l'Associació Espiritual de Devots de Sant Josep.

Passatge del Coll del Portell
Situat a la dreta de l'Eixample, assenyala el lloc per on passava el camí del Coll del Portell, que era partió entre els termes de Barcelona, Sant Martí de Provençals i Gràcia.

Jardins del Carlit
Carlit, el massís del Pirineu axial oriental, a l'Alta Cerdanya, entre el pla de la Perxa i el coll de Pimorent. Voreja, pel nord, el Capcir i el País de Foix i tanca, pel sud, la fossa de la Cerdanya. El cim del Carlit (2.921 m), punt culminant del Pirineu oriental. Espai públic situat en l'interior de l'illa limitada pels carrers de Roger de Flor, del Consell de Cent, de Nàpols i de la Diputació.

Jardins de Clotilde Cerdà
Clotilde Cerdà i Bosch (Barcelona 1852 - Santa Cruz de Tenerife 1926). Concertista d'arpa, amb el pseudònim d'Esmeralda Cervantes, va recórrer tot el món com a concertista amb gran èxit. Fou professora d'arpa a l'harem del sultà de Turquia. Era casada amb el capitalista brasiler Grossmann. El 1919 tornà a Barcelona.

Jardins de Manuel de Pedrolo
Manuel de Pedrolo i Molina (l'Aranyó, Segarra 1918 - Barcelona 1990). Escriptor. S'instal·là a Barcelona el 1943. Conreà tots els gèneres literaris: poesia, teatre -classificat dins del teatre de l'absurd-, narrativa i contes. Traductor de l'anglès i del francès, la seva obra més important és la narrativa. L'obra més coneguda és Mecanoscrit del segon origen. Fou veí del barri de Fort Pius.


Opiníó d’un veí del barri

Mare (Col·legi d’Educació Infantil i Primària Carlit)


Els jardins del Carlit és un bon lloc per anar amb els nens al sortir de l’escola. Al estar a l’interior de l’illa és un lloc segur on poden jugar tranquilament sense perill dels cotxes.





Equip: Cristina Solé i David Arnó

No hay comentarios: