30/3/08

La Plaça del Diamant


La Plaça del Diamant, nom d’una novel·la de Mercè Rodoreda, fa servir com a escenari la plaça que porta el mateix nom a Gràcia. I es que per a la protagonista de la novel·la la plaça suposà el començament d’una nova vida. Per aquest motiu, en aquesta plaça, que porta nom de pedra preciosa, trobem una escultura feta en bronze que simbolitza la Colometa, homenatge a la protagonista de la novel·la. L’estàtua va romandre a la plaça de Rius i Taulet fins el 1990 esperant que s'acabés la remodelació de la plaça.

La plaça d’uns 2.070 m2 va ser aixecada en els terrenys de Josep Rosell que era un comerciant barceloní de pedres precioses i d’aquí ve el seu nom. Antigament sovint ha estat protagonista de la Festa Major de Gràcia que per la seva dimensió i estructura era ideal per a la festa, sardanes, fira.. Allà s’aixecaven tendals i envelats.

És una plaça dura i els treballs de remodelació van posar al descobert l’existència d’un refugi antiaeri construït per la junta de defensa passiva durant la guerra civil espanyola (1936-39). És per tant, una plaça que es transforma al llarg del temps, veu passar les generacions i escolta les històries de la gent que la gaudeix a diari.

No hay comentarios: